Filmrubriek I-nieuws 24 april 1999

 Indexen: [de laatste 25] [op titel] [op regisseur] [op cijfer]

Wat schreven de kranten: [premieres van de laatste zes weken] [in 2000] [in 1999]

[links] [verzendlijst] [wie-wat-hoe-waarom] [gastenboek] [weblog]


FILMNIEUWS

> De premières van 22 april 1999


BABE IN DE GROTE STAD van George Miller. Met Magda Szubanski en James Cromwell. Opvolger van een aantal jaar geleden zeer enthousiast ontvangen dierenfilm Babe.
NRC (Bianca Stigter): "Toch siert het Miller dat hij de zonnige magie van Babe niet opnieuw heeft willen oproepen. Hij heeft haar vervangen door hilariteit in een veel duisterder wereld." De Telegraaf: "Miller en zijn ploeg hebben niet simpelweg de kassa willen vullen met een herhaling van zetten. Hun vertelling plaatst het sprookje van het biggetje op een hoger, kunstzinniger niveau. In de VS liet het publiek zich daar kennelijk door afschrikken. Te moeilijk, te somber ook voor kinderen, heette het. Maar al zijn de emoties wat minder hapklaar, ook ditmaal de jeugd zonder twijfel meeleven met de gekke, vertederende en vooral oogstrelende belevenissen van het dappere doorzettertje met zijn krulstaart." De Volkskrant: "Helaas. Babe in de grote stad is een verkrampte poging om opnieuw een komedie voor alle leeftijden te maken. De trukendoos gaat helemaal open, maar de ontroering die in deel 1 langzaam maar zeker de overhand neemt, gaat in deze brij van vondsten en quasi-dubbelzinnige verwijzingen volledig ten onder."

Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
De Telegraaf
de Volkskrant

I STILL KNOW WHAT YOU DID LAST SUMMER van Danny Cannon. Met Jennifer Love Hewitt en Freddie Prinze Jr. Opvolger van de horrorfilm 'I know what you did last summer'.
NRC (Dana Linssen): "De relativerende humor die Scream zo briljant maakte en waarvan I Know What... nog maar een restant bezat, is nu helemaal verdwenen. Het van horrorfilms zo aantrekkelijke spel met verwachtingspatronen en verrasingseffecten dat langzaamaan de spanning van een alomtegenwoordige en nietsontziende monstermoordenaar ondraaglijk maakt, wordt al tijdens het exposé weggeven door een te ingenieus en dus te gemakkelijk te doorzien raadseltje wat de identiteit van de moordenaar veel te vroeg verraadt. " De Telegraaf (Marco Weijers): "'I Still Know What You Did Last Summer' biedt meer van hetzelfde, maar met nog minder finesse gebracht." De Volkskrant: "I Still Know What You Did Last Summer is niet snel, niet grappig, niet gevat en niet spannend."

Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
De Telegraaf
de Volkskrant

MISSING LINK van Ger Poppelaars. Met Tamar van den Dop, Thomas Acda en Johan Leysen. Een jongen besluit in de jaren vijftig naar Afrika te vertrekken om de missing link tussen aap en mens te ontdekken.
NRC (Hans Beerekamp): "De tweede lange speelfilm van regisseur Ger Poppelaars is minder chaotisch en fragmentarisch dan zijn eersteling De drie beste dingen in het leven (1992), maar de adjectieven sympathiek, charmant en onbeholpen lijken er onverminderd op van toepassing." De Telegraaf (Marco Weijers): "Toch zou het onterecht zijn om deze productie uitsluitend een jeugd- of kinderfilm te noemen. 'Missing Link' vertelt een warmbloedig en menselijk verhaal op zo'n uitgekiende manier dat het je pakt, of je nu tien of tachtig bent." De Volkskrant: "De acteurs lopen erbij alsof ze het ook niet weten, en de dialogen roepen vooral bevreemding op."

Internet Movie Database
NRC Handelsblad
De Telegraaf
de Volkskrant
de Filmkrant

MY NAME IS JOE van Ken Loach. Met Peter Mullan en Louise Goodall. Liefde en drama in de arbeiderswijken van Glasgow.
NRC (Bianca Stigter): "Net als Mike Leigh maakt de marxist Ken Loach sinds lang films over de onwaarschijnlijkheid van een goed leven in de Britse achterbuurten en hij doet dat met woede, humor, compassie en een uit bekende en onbekende details opgebouwd realisme." De Telegraaf: "Ook door het levensechte acteren van de hoofdrolspelers levert de manier waarop ze naar elkaar toe groeien een warmbloedige en vertederende speelfilm op." De Volkskrant: "De levenslust van de twee protagonisten contrasteert sterk met deze sobere sfeer. Zij winnen de sympathie van de toeschouwer, die hoopt dat het goed zal komen met de dappere tortelduifjes, terwijl hij vanaf het allereerste moment eigenlijk wel beter weet."

Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
De Telegraaf
de Volkskrant
de Filmkrant
Film is slechts licht in de duisternis

REGARDE LA MER / UNE ROBE D'ÉTÉ van François Ozon. Twee korte van de jonge regisseur van 'Sitcom', die binnenkort gaat draaien.
NRC (Hans Beerekamp): "Ozons veelbelovende vingeroefeningen zijn een nieuw signaal van het opbloeien van een jonge, verontrustende en anti-burgerlijke cinema in Frankrijk, die niet bang is om in alle rust gewone beelden een onalledaagse kracht te verschaffen." De Volkskrant: "Wat opvalt aan Ozons regie is het gemak waarmee hij met realistisch ogende beelden eenvoudig van het ene genre in het andere glijdt."

Internet Movie Database (Regarde la mer)
Internet Movie Database (Une robe d'été)
NRC Handelsblad
de Volkskrant
de Filmkrant

SUE van Amos Kollek. Met Anna Thompson. Hoe eenzaam kun je zijn in de grote stad?
NRC (Dana Linssen): "Het is dat Anna Thompson de tragische Sue zo mooi lucide gestalte geeft dat je steeds blijft hopen dat haar personage iets begrijpelijker mag worden, of haar ellende iets meer oorzaak mag hebben, of desnoods haar verval iets onontkoombaarder. Want de film zelf laat de actrice net iets te vaak in de steek, met z'n geminimaliseerde karakterontwikkeling en nauwelijks narratieve voortgang." De Telegraaf: "Wat zijn kroniek van dodelijke eenzaamheid echter eens te meer boeiend houdt, is het optreden van hoofdrolspeelster Anna Thomson. Haar ontroerende portret van een breekbare, neurotische, naar menselijke warmte smachtende vrouw is onvergetelijk." De Volkskrant: "Kollek laat het bij de beelden. Het is aan de bioscoopbezoeker om het zelf uit te zoeken. Sue jaagt na de vertoning nog dagen door de hersenen."

Internet Movie Database
NRC Handelsblad
De Telegraaf
de Volkskrant
de Filmkrant Film is slechts licht in de duisternis

[Ga naar de vorige filmrubriek]


 Indexen: [de laatste 25] [op titel] [op regisseur] [op cijfer]

Wat schreven de kranten: [premieres van de laatste zes weken] [in 2000] [in 1999]

[links] [verzendlijst] [wie-wat-hoe-waarom] [gastenboek] [weblog]

© Jan-Willem Swane (jswane@xs4all.nl)

zondag, 27 augustus 2000

[Nedstat]