Film is slechts licht in de duisternis

Filmrecensies van Jan-Willem Swane

 Indexen: [de laatste 25] [op titel] [op regisseur] [op cijfer]

Wat schreven de kranten: [de laatste zes weken] [in 2000] [in 1999]

[links] [verzendlijst] [wie-wat-hoe-waarom] [gastenboek] [weblog]

Wie, wat, hoe, waarom?

Waarom?

Regelmatig schrijf ik filmrecensies voor de nieuwsgroep nl.kunst.film. Een nieuwsgroep is een vluchtig medium en wordt maar door een beperkt aantal mensen gelezen. Om mijn ego te strelen en geïnteresseerden het vinden van mijn besprekingen makkelijk te maken heb ik deze pagina's gemaakt. Ik heb geprobeerd om de pagina's overzichtelijk en snel laadbaar te maken. Daarom heb ik geen grote gifs of frames gebruikt. Het Web lijkt zich te kenmerken door een voorkeur voor vorm boven inhoud; ik heb gekozen voor het tegenovergestelde.

Als extra service kun je op mijn pagina's ook links vinden naar recensies in verschillende Nederlandse dagbladen, de Filmkrant, de Internet Movie Database en de officiële sites. Er is zowel een overzicht van alle films van 1999 als van de films die de laatste zes weken in première zijn gegaan.


Hoe?

De bouw

De pagina's zijn gemaakt met het sharewareprogramma PageSpinner op een Power Macintosh 8100/110.

Voor de bouw van de pagina's heb ik veel gehad aan het boek Teach yourself Web Publishing with HTML 3.2 in a week (Third Edition) van Laura Lemay. Natuurlijk is op het Web alles te vinden over het schrijven in HTML, maar een boek naast je toetsenbord is wel zo handig. Lemay schenkt niet alleen aandacht aan de technische aspecten, maar gaat ook in op hoe je een zo effectief mogelijke reeks pagina's kunt maken. Ook besteedt ze aandacht aan de keuze tussen een pagina met veel toeters en bellen, die maar door een aantal browsers gelezen kan worden, en een sobere pagina die door meer mensen bereikt kan worden en ook sneller te laden is.

Bronnen

Ik ben geen professioneel recensent en ga dus naar normale voorstellingen en heb geen beschikking over persmappen en dergelijke. Toch zijn er voldoende manieren om informatie bijeen te sprokkelen.

Het Internet

Het internet wordt een steeds betere bron voor filmliefhebbers. Uitstekende Engelstalige recensies zijn te vinden in de nieuwsgroep rec.arts.movies.reviews. De andere groepen in de rec.arts.movies-hierarchie bevatten veel interessants, maar je moet je wel door veel bagger heenworstelen.

Een aantal internetrecensenten heeft eigen webpagina's. Mijn favorieten zijn:

Onontbeerlijk instrument is natuurlijk de Internet Movie Database, steeds groter groeiend met schatten aan informatie. Het is ook dé ingang tot de recensies uit de nieuwsgroep rec.arts.movies.reviews. Onder mijn recensies staat een link naar de pagina van de film in de IMDb.

Nog meer recensies zijn te vinden met de Movie Review Query Engine (MRQE).

Een aantal Nederlandse kranten heeft zijn filmarchief op het Web gezet:

Tijdschriften

De opkomst van het net wordt wel gezien als een bedreiging voor het tijdschrift. Maar voorlopig blijft het een uitstekende informatiebron, aangezien het overzichtelijker is dan een web-pagina, meer informatie kan bevatten en bij de hand is.

Ik raadpleeg regelmatig de volgende tijdschriften:

  • Sight and Sound. Een geweldig Brits tijdschrift met interessante artikelen en uitstekende besprekingen. Iedere recensie bestaat uit een zeer uitgebreide credit-lijst, een synopsis en doordacht commentaar. De redactie van Sight and Sound begrijpt dat de filmwereld groter is dan de Verenigde Staten en Groot Brittanië.
  • De Filmkrant. Je zou wel stom zijn als je deze gratis krant bij de bioscoop liet liggen. Met veel nieuws uit het Nederlandse roddelcircuit, interessante interviews en recensies. De website van De Filmkrant is na een herinrichting nog steeds niet erg onoverzichtelijk, maar wel handig om oude artikelen op te sporen.
  • Skrien. Voor informatie over obscure filmhuisfilms, maar ook voor een originele visie op publiekstrekkers.
Boeken

Een uitstekende eendelige filmencyclopedie is Ephraim Katz, The Macmillan International Film Encyclopedia (2e druk, 1994). Je kunt hierin niet zoeken op filmtitels, maar wel op personen (regisseurs, acteurs, cameralieden etcetera) en filmtermen. Een boek om uren in te bladeren.


Wat?

Van bijna iedere film die ik in de bioscoop zie schrijf ik een recensie. Iedere dinsdag ga ik met een aantal vrienden naar de Sneak Preview in de Utrechtse bioscoop Camera. We worden dan verrast met een film die nog in première moet gaan. Daarnaast probeer ik iedere week nog een of twee films mee te pikken, vaak in het filmhuis 't Hoogt. Hans Siemons heeft een pagina met een overzicht van alle Nederlandse Sneak Previews.


Wie?

[Jan-Willem met gitaar] Geboren in 1966, afgestudeerd historicus en vanaf 1 november 1999 werkzaam bij Abz als webredacteur. Gek op klassiek gitaarspelen, muziek luisteren, bergwandelen, lekker eten en ouwehoeren met vrienden. Een hekel aan onbeschoftheid met of zonder auto en televisie.


 Indexen: [de laatste 25] [op titel] [op regisseur] [op cijfer]

Wat schreven de kranten: [de laatste zes weken] [in 2000] [in 1999]

[links] [verzendlijst] [wie-wat-hoe-waarom] [gastenboek] [weblog]

© Jan-Willem Swane (jswane@xs4all.nl voor alle reacties)

Laatste wijziging: zondag, 27 augustus 2000

[Nedstat]  [Spun with PageSpinner][Made with Macintosh]
Ook een filmsite? sluit je dan aan bij The Movie Webring
The Dutch Movie Webring

Een ring met Nederlandse sites over films,
op initiatief van Movie Unlimited
Ook aan deze webring meedoen?

[Volgende]
[Vorige]
[Volgende 5]
[Overzicht sites]
[Willekeurig]