Filmrubriek I-nieuws 28 november 1998

 Indexen: [de laatste 25] [op titel] [op regisseur] [op cijfer]

Wat schreven de kranten: [premieres van de laatste zes weken] [in 2000] [in 1999]

[links] [verzendlijst] [wie-wat-hoe-waarom] [gastenboek] [weblog]


FILMNIEUWS

> International Documentary Filmfestival Amsterdam

Het elfde International Documentary Filmfestival Amsterdam is van start gegaan. Tot en met 3 december worden 160 film- en videodocumentaires vertoond. Op de site van het festival zijn in het IDFA-magazine fragmenten van verschillende films te zien. Nog meer nieuws en achtergronden kun je vinden op de webpagina's van het NRC Handelsblad.

IDFA
NRC Handelsblad

---

> Michael Fox lijdt aan Parkinson

Michael J. Fox, bekend van 'Back to the future'-films heeft in een interview met People Magazine verteld dat hij lijdt aan Parkinson, de ziekte die gekenmerkt wordt door oncontroleerbare trillingen van het lichaam. De 37-jarige acteur bemerkte de eerste verschijnselen in 1991. Artsen verwachten dat hij nog minstens tien jaar zal kunnen acteren, maar kunnen dit garanderen.

Reuters

---

> De premières van 26 november 1998

ABELTJE van Ben Sombogaart. Met Ricky van Gastel, Frits Lambrechts en Annet Malherbe. Waarschijnlijk de duurste Nederlandse film ooit gemaakt naar het boek van Annie M.G. Schmidt. NRC (Dana Linssen): "Elk grapje en elke verhaallijn is, ook door de art direction vol zoekplaatjes en onverwachte ontdekkingen, op meer niveaus aanstekelijk. Wat dat betreft is Abeltje intelligenter en spitsvondiger dan veel van zijn Amerikaanse soortgenoten en moet de film de wedloop met de traditionele kerst-Disney's beslist kunnen winnen." Telegraaf (Eric Koch): "Alleen de allerkleinsten zullen genoegen nemen met de kinderlijke grabbeltonlogica van deze schreeuwerig bordkartonnen 'Abeltje'."

Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Telegraaf
de Volkskrant
de Filmkrant

THE HOUSE OF YES van Mark Waters. Met Tori Spelling en Parker Posey. Familie van verloofde blijkt compleet gestoord. NRC (Raymond van den Boogaard): "Verder is The House of Yes uitgesproken mager, wat vooral komt doordat alle acteurs al in de eerste minuten zwaar gek inzetten en niet meer uit deze stuip geraken." Telegraaf (Eric Koch): "Incest is een van de thema's in de film van Mark Waters, die weinig moeite deed om de theaterachtergrond van zijn vertelling te verhullen. Dat zou geen probleem hoeven zijn, als de dialogen niet zo stijf en pretentieus zouden zijn geweest."

Officiële site Internet Movie Database
NRC Handelsblad
de Volkskrant
Telegraaf
de Filmkrant

RETURN TO PARADISE van Joseph Ruben. Met Vince Vaughn, Anne Heche, Joaquin Phoenix en David Conrad. Twee Amerikanen moeten zich aangeven bij de Maleisische politie om het leven van een vriend te redden. NRC (Dana Linssen): "Net zo kunstmatig als de premisse voor Return to Paradise wordt geïntroduceerd is ook de uitwerking ervan in iets dat misschien in de verte aan een filosofisch gedachtenexperiment doet denken, maar zelden aan een meeslepende speelfilm over vraagstukken omtrent leven en dood." Telegraaf (Eric Koch): "Behalve tegen het eind, waar sentiment even te nadrukkelijk om de hoek dreigt te kijken, blijft Ruben genuanceerd zijn menselijke verhaal vertellen. Om die reden wordt 'Return to paradise' een realistische spiegel, waarin we onszelf de vraag stellen welke keuzes wij zelf durven maken."

Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
de Volkskrant
Telegraaf

SLEEPING MAN (Nemuru otoko) van Kohei Oguri. Een man ligt in coma, maar het leven gaat door. NRC (Hans Beerenkamp): "Wij zien alleen maar mooie plaatjes en denken: wie is die man, wat doet hij daar en waarom? Een mooi uitgangspunt voor een film, maar niet voor Sleeping Man, die eerder een holistische ervaring dan een film in de traditionele betekenis lijkt te willen zijn."

Internet Movie Database
NRC Handelsblad
de Filmkrant
Film is slechts licht in de duisternis

WINTERSCHLÄFER (Winter sleepers) van Tom Tykwer. Met Floriane Daniel, Ullrich Matthes en Marie-Lou Sellem. Zuid-Duitse levens verbonden door een ongeluk. NRC (Hans Beerenkamp): "Het aardige van Winterschläfer is misschien juist dat de film zich aan voor de hand liggende etiketten en verhaalschema's onttrekt, terwijl de kijker toch meegesleept wordt in een klassiek aandoende vertelling."

Internet Movie Database
NRC Handelsblad
de Volkskrant
de Filmkrant

[Ga naar de vorige filmrubriek]


 Indexen: [de laatste 25] [op titel] [op regisseur] [op cijfer]

Wat schreven de kranten: [premieres van de laatste zes weken] [in 2000] [in 1999]

[links] [verzendlijst] [wie-wat-hoe-waarom] [gastenboek] [weblog]

© Jan-Willem Swane (jswane@xs4all.nl)

zondag, 27 augustus 2000

[Nedstat]