IFFR, dagverslag 30 januari 2000

Filmrecensie van Jan-Willem Swane

 Indexen: [de laatste 25] [op titel] [op regisseur] [op cijfer]

Wat schreven de kranten: [premieres van de laatste zes weken] [in 2000] [in 1999]

[links] [verzendlijst] [wie-wat-hoe-waarom] [gastenboek] [weblog]

International Film Festival Rotterdam

Dagverslag 30 januari 2000


Dit jaar zijn er drie zalen in de te heropenen bioscoop Cinerama aan de festivalroute toegevoegd. Ligt het daaraan dat het minder druk lijkt dan vorig jaar? Zaal 1 is uiterst comfortabel, in zaal 3 zit je een stuk minder. En de verwarming mag ook wel een stukje hoger.

Nachttanke Nachttanke is het afstudeerproject van de Duitser Imr Nasr. Hij is opgenomen tijdens het WK voetbal '98 in een nachttankstation in Ludwigshafen. Hoewel er in deze documentaire aardig wat treurige types voorbijkomen is er ook veel ruimte voor humor. De indrukwekkendste bezoekers zijn drie Turken die eerst een show opvoeren, maar in de loop van de maand een steeds menselijker gezicht krijgen. Een film die nieuwsgierig maakt naar de volgende producties van Nasr.

Er is weinig zo erg als humor die niet leuk is. 6:3 van de Hongaar Péter Tímár is oefening in oubolligheid over Hongarije in de jaren vijftig. Een man maakt een reis door de tijd naar zijn geboortedag, waarop de legendarische wedstrijd Hongarije-Engeland gespeeld werd. De gebeurtenissen zijn voorspelbaar en van ontwikkeling is amper sprake.6:3

Behoorlijk ondoorgrondelijk was Love will tear us apart (Tianshang renijian) van de Hongkongnees Yu Lik-wai. De film gaat over een Chinese vrouw die naar Hong Kong komt en prostituee wordt. Voor de meeste Westerse kijkers zullen de verschillen tussen de twee China's niet opvallen en daarbij is het ook moeilijk om de scènes aan elkaar te koppelen. Maar hier en daar zijn er mooie momenten in de film verstopt.

Earth and water Earth and water (Homa ke nero) van de Griek Panos Karkanevatos doet mee aan de Tiger Competitie. Het is een drama waarin twee geliefden uit elkaar vluchten vanwege angst voor de bloedwraak. Het verhaal is meeslepend en ingenieus verteld. Een opvallend volwassen film voor de competitie voor beginnende regisseurs.

Ga naar morgen of de index.


 Indexen: [de laatste 25] [op titel] [op regisseur] [op cijfer]

Wat schreven de kranten: [premieres van de laatste zes weken] [in 2000] [in 1999]

[links] [verzendlijst] [wie-wat-hoe-waarom] [gastenboek] [weblog]

© Jan-Willem Swane (jswane@xs4all.nl)

30 januari 2000

[Nedstat]