Claire Dolan

Filmrecensie van Jan-Willem Swane

 Indexen: [de laatste 25] [op titel] [op regisseur] [op cijfer]

Wat schreven de kranten: [premieres van de laatste zes weken] [in 2000] [in 1999]

[links] [verzendlijst] [wie-wat-hoe-waarom] [gastenboek] [weblog]

  Still uit Claire Dolan
 • Frankrijk / Verenigde Staten, 1998
 • Regie: Lodge Kerrigan
 • Met: Katrin Cartlidge, Vincent D'Onofrio, Colm Meaney
 • Scenario: Lodge Kerrigan
 • Camera: Teodoro Maniaci
 • Montage: Kristina Boden
 • Art directie: Sharon Lomofsky
 • Muziek: Simon Fisher-Turner, Ahrin Mishan
 • kleur, Dolby Digital, 95 minuten
 • Gezien: 15 maart 1999, 't Hoogt, Utrecht

Claire Dolan van Lodge Kerrigan (Clean shaven) begint mooi met een reeks beelden van moderne New Yorkse gevels, rechtlijnig, koel, met spiegelruiten die slechts de suggestie van openheid geven. Geen wonder dat de mensen die zich in die wereld begeven alleen maar in leugens kunnen communiceren en niet anders weten te doen dan gebruik van elkaar te maken.

Claire Dolan (Katrin Cartlidge (Naked, Breaking the waves)) is een callgirl die dit grootsteedse spel uitstekend weet mee te spelen. Maar als haar moeder overlijdt wil ze uit het vak stappen. Lastige bijkomstigheid is dat ze een grote schuld bij haar souteneur (Colm Meaney (The van) heeft uitstaan. Een man die van haar houdt (Vincent D'Onofrio) zou haar kunnen helpen, maar wil ze dat eigenlijk wel?

In de eerste helft van de film worden deze spanningen uitstekend vormgegeven. De sfeer van de metropool, met voortdurend bedreigend autogeruis op de achtergrond, wordt zo neergezet, dat men zich zelfs zou kunnen afvragen of Claire Dolan wel over prostitutie gaat. Staat Claire niet symbool voor alle grote stadsbewoners, die stuk voor stuk een beetje moeten hoereren?

Maar na verloop van tijd slaat de film om. Cartlidge speelt ingetogen mooi, maar ze kan het gevoel niet wegnemen dat zij noch Kerrigan werkelijk doorhebben wat de hoofdpersoon omgaat. In arren moede komt het gezichtspunt steeds meer bij de vriend te liggen, wat het verhaal er niet sterker op maakt.

Kerrigan kreeg het idee voor Claire Dolan toen hij een zwangere prostituee zag en zich betrapte op gemengde gevoelens. Hij heeft het beeld omgezet in een indrukwekkende sfeertekening die drie kwartier boeit, maar een goed verhaal is er niet uit voortgekomen.

 Cijfer (0-10): 7

 Claire Dolan in de pers
 Claire Dolan in de Internet Movie Database
 Indexen: [de laatste 25] [op titel] [op regisseur] [op cijfer]

Wat schreven de kranten: [premieres van de laatste zes weken] [in 2000] [in 1999]

[links] [verzendlijst] [wie-wat-hoe-waarom] [gastenboek] [weblog]

© Jan-Willem Swane (jswane@xs4all.nl)

18 maart 1999

[Nedstat]