Filmrubriek I-nieuws 8 mei 1999

 Indexen: [de laatste 25] [op titel] [op regisseur] [op cijfer]

Wat schreven de kranten: [premieres van de laatste zes weken] [in 2000] [in 1999]

[links] [verzendlijst] [wie-wat-hoe-waarom] [gastenboek] [weblog]


FILMNIEUWS

> De premières van 6 mei 1999


LA CHACONNE D'AUSCHWITZ van Michel Daëron. Documentaire over de overlevenden van het vrouwenorkest in het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau.
NRC (Hans Beerekamp): "Er zijn maar weinig documentaires met in beeld sprekende overlevenden van de shoah die zo simpel en effectief, bijna naïef overtuigen." De Volkskrant: "Het onderwerp had een veel betere film verdiend."

NRC Handelsblad
de Volkskrant

DAAR IN DAT LAND van Lidia Bobrova. Met Dmitri Klopov en Vladimir Bortsjaninov. Een portret van een verlaten, bezopen, Russisch dorp.
NRC (Bianca Stigter): "Bobrova toont de wanhoop en de levenslust van de gespeelde en echte dorpelingen. Ik moest om beide huilen, tranen die vast een beetje gratuit waren, valse tranen, tranen waar je niets voor koopt. Bobrova maakte een met recht sentimentele film die je machteloos achterlaat." De Telegraaf: "'Daar in dat land' is geschreven vanuit de traditie van de grote Russische verhalenvertellers, met weemoed, liefde en zelfs ontroering over al het slechte. De mensen worden in hun waarde gelaten, ook al deugen ze niet." De Volkskrant: "Aan het einde van de dag mogen de ogen weer toe. Niks spectaculairs gebeurt er, en juist daaraan ontleent de film zijn schoonheid. Kapotte glazen en vechtende echtelieden, - ze zijn er gewoon, en er mag om hen worden gelachen."

Internet Movie Database
NRC Handelsblad
De Telegraaf
de Volkskrant
de Filmkrant

FOLLOWING van Christopher Nolan. Met Jeremy Teobald, Alex Haw en Lucy Russell. Zeer ingenieuze low-budgetfilm over een een man die zich door zijn voyeuristische neigingen in de problemen brengt.
NRC (Hans Beerekamp): "Following is een bewonderenswaardige kleine film" De Telegraaf: "Niets is wat het lijkt en pas als het laatste beeld van de film is geprojecteerd, kunnen alle stukjes worden geplaatst. Toch komt die ontknoping geenszins uit de lucht vallen, kenmerkend voor een goed verhaal. 'Following' vormt het ultieme bewijs dat met minimale middelen maximale resultaten kunnen worden behaald." De Volkskrant (Ronald Ockhuysen): "Nolan, die in januari in Rotterdam voor Following een Tiger Award kreeg, laat de bioscoopbezoeker zich een weg banen door een doolhof van bedrieglijke beelden. Het resultaat is een aangename, buitengewone speurtocht."

Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
De Telegraaf
de Volkskrant
de Filmkrant

JUST THE TICKET van Richard Wenk. Met Andy Garcia en Andie MacDowell. Handelaar in zwarte kaartjes probeert zijn geliefde terug te winnen.
NRC (Antoinette Polak): "Maar behalve een film over het New York waar mensen zonder papieren voor de overheid niet bestaan, wil Just the Ticket vooral ook licht en romantisch zijn. Zodra daarop wordt ingezoomd blijkt hoe het maar niet wil vonken tussen de beide Andies." De Telegraaf: "Redding komt uit onverwachte hoek in een fletse film, die de romantische bedoelingen van het scenario geen invulling kan geven. Andy Garcia wendt zijn flair vergeefs aan en Andie MacDowell is als zijn object d'amour nauwelijks sympathiek." De Volkskrant: "Zoals het dit genre betaamt, komt het met de romantiek wel goed; liefde gaat immers door de maag. Maar Just the Ticket bevat erg weinig grappen - en nog minder geslaagde grappen - om voor een komedie, laat staan een geslaagde komedie, door te gaan."

Officiële site
Internet Movie Database
De Telegraaf
de Volkskrant

TRUE CRIME van Clint Eastwood. Met Clint Eastwood, Isaiah Washington en James Woods. Verlopen journalist gaat ter dood veroordeelde interviewen.
NRC (Bianca Stigter): "True Crime is geen film over racisme en de doodstraf. True crime is een film over Clint Eastwood, die dit keer weliswaar een drinkende, rokende, rondneukende klootzak is, maar zichzelf aan het eind van dit avontuur toch de kerstman kan noemen. Proficiat." De Telegraaf: "Als perkamenten minnaar van de veel jongere vrouwen in 'True Crime' maakt Clint een tragisch achterhaalde indruk en ook de vermoeide regie van zijn laatste films doet vrezen dat zijn gloriedagen definitief voorbij zijn." De Volkskrant (Jan Pieter Ekker): "Het spel van vooral Eastwood, Washington en Woods tilt de rechttoe rechtaan thriller True Crime naar een hoger plan."

Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
De Telegraaf
de Volkskrant
de Filmkrant
Film is slechts licht in de duisternis

[Ga naar de vorige filmrubriek]


 Indexen: [de laatste 25] [op titel] [op regisseur] [op cijfer]

Wat schreven de kranten: [premieres van de laatste zes weken] [in 2000] [in 1999]

[links] [verzendlijst] [wie-wat-hoe-waarom] [gastenboek] [weblog]

© Jan-Willem Swane (jswane@xs4all.nl)

zondag, 27 augustus 2000

[Nedstat]