Filmrubriek I-nieuws 14 november 1998

 Indexen: [de laatste 25] [op titel] [op regisseur] [op cijfer]

Wat schreven de kranten: [premieres van de laatste zes weken] [in 2000] [in 1999]

[links] [verzendlijst] [wie-wat-hoe-waarom] [gastenboek] [weblog]


FILMNIEUWS

> De premières van 12 november 1998

LE BAL MASQUÉ van Julien Vrebos. Met Peter van den Begin en Pascale Bal. Complotten in België. NRC (Hans Beerekamp): "Vrebos creëert een kunstzinnig poppentheater en spreekt in universele symbolen, waar helderheid en precisie vereist zouden zijn. Zo verwordt het politieke schimmenspel tot een esthetisch hoogstandje, waar niemand aanstoot aan kan nemen." Telegraaf (Dick van den Heuvel): "Een dergelijke aanleiding voor een film is natuurlijk prachtig, maar met iets meer toenadering naar het grote publiek was de film toegankelijker geweest. Dat had eigenlijk gemoeten als je zoiets aanpakt als 'De bende van Nijvel'. Volkskrant (Peter van Bueren): "Suggestie is ook het sleutelwoord voor de vorm, die in niets lijkt op een docudrama of een normale thriller. Je komt soms ogen en oren tekort bij de visuele hoogstandjes van regisseur Julien Vrebos."

Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Telegraaf
de Volkskrant
de Filmkrant

THE HORSE WHISPERER van Robert Redford. Met Kristin Scott Thomas, Robert Redford en Scarlett Johansson. 'The horse whisperer' geneest niet alleen paarden, maar ook mensen. NRC (Hans Beerekamp): "Redford heeft betere psychologische films gemaakt (Ordinary People) en had misschien beter niet zelf de goeroe kunnen spelen. Het eerste half uur van The Horse Whisperer, met daarin een zeer goede enscenering van het ongeluk, is zo briljant dat je de langzame verzanding in cowboyromantiek op de koop toe neemt." Telegraaf (Henk ten Berge): "Robert Redford heeft een huzarenstukje uitgehaald met de verfilming van de bestseller 'The Horse Whisperer'. Voor het eerst speelde hij de hoofdrol in een door hem ook geregisseerde film. Volkskrant (Ronald Ockhuysen): "The Horse Whisperer is een film die mensen aan zich bindt, of van zich aftrapt. Het bijna drie uur durende epos is een draak met allure, waaraan liefhebbers van tranentrekkers zich kunnen laven."

Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Telegraaf
de Volkskrant

LOCK, STOCK & TWO SMOKING BARRELS van Guy Ritchie. Met Jason Flemyng en Dexter Fletcher. Vier kruimeldieven moeten binnen een week half miljoen pond aflossen. NRC (Hans Beerekamp): "Ondanks de zelfs naar moderne normen flink gewelddadige toon van de film is Lock, Stock & Two Smoking Barrels bovenal een zwarte komedie" Telegraaf (Eric Koch): "In sfeer en benadering toont regisseur Ritchie zich een aandachtige fan van 'Trainspotting' en verschillende andere films, maar wie zich aan zulke overeenkomsten niet stoort, vindt bij het Britse kassucces 'Lock, stock and two smoking barrels' vlot en onderhoudend amusement. Volkskrant (Peter van Bueren): "Er gebeurt van alles, maar het rare is, dat je er niet koud of warm van wordt. Opwinding op het doek, maar het lijkt op een voortdurende scrimmage voor een voetbaldoel."

Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Telegraaf
de Volkskrant

NIGHTWATCH van Ole Bornedal. Met Ewan McGregor, Nick Nolte en Patricia Arquette. Amerikaanse remake door regisseur zelf van de Deense culthit Nattevagten. NRC (Dana Linssen): "Een coming-of-age film vermomd als thriller, of andersom, het blijft in het geval van Nightwatch een wat ongelukkige combinatie." Telegraaf (Eric Koch): "Dat de verwarde haardos van inspecteur Nick Nolte voldoende wordt geacht om zijn geestelijke verwarring te suggereren, zegt genoeg over het niveau van deze onaangename 'The Nightwatch'. Volkskrant (Ronald Ockhuysen): "De thriller moet meer zijn dan ongemeen spannend, maar een zwabberend verhaal is het resultaat."

Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Telegraaf
de Volkskrant

[Ga naar de vorige filmrubriek]


 Indexen: [de laatste 25] [op titel] [op regisseur] [op cijfer]

Wat schreven de kranten: [premieres van de laatste zes weken] [in 2000] [in 1999]

[links] [verzendlijst] [wie-wat-hoe-waarom] [gastenboek] [weblog]

© Jan-Willem Swane (jswane@xs4all.nl)

zondag, 27 augustus 2000

[Nedstat]