Filmrubriek I-nieuws 31 oktober 1998

 Indexen: [de laatste 25] [op titel] [op regisseur] [op cijfer]

Wat schreven de kranten: [premieres van de laatste zes weken] [in 2000] [in 1999]

[links] [verzendlijst] [wie-wat-hoe-waarom] [gastenboek] [weblog]


FILMNIEUWS

> Van Diem goes to Hollywood

Na de 'foreign language' Oscar voor 'Karakter' gaat regisseur Mike van Diem zijn geluk zoeken in Hollywood. Zijn eerste project wordt 'The spy game' met Robert Redford in de hoofdrol. In deze thriller probeert een CIA-agent als laatste opdracht voor zijn pensioenering een beschermeling te redden.

Reuters

---

> Freeman wellicht te zien als Mandela

Morgan Freeman zal waarschijnlijk de hoofdrol spelen in 'Long walk to freedom'. De film is gebaseerd op de gelijknamige autobiografie van Nelson Mandela. De rol van de huidige Zuid-Afrikaanse president, die 27 jaar in de gevangenis zat, zal vertolkt worden door vier acteurs, waarvan Freeman de periode vanaf Mandela's 35ste jaar voor zijn rekening zal nemen. 'Long walk to freedom' wordt geregisseerd door Shekhar Kapur, van wie op het moment 'Elizabeth' te zien is.

Reuters

---

> De premières van 29 oktober 1998

BLADE van Stephen Norrington. Met Wesley Snipes, Stephen Dorff en Kris Kristofferson. Vampieractie. NRC (Gerwin Tamsma): "Snipes beperkt het acteren tot het afzetten van zijn zonnebril en alleen Udo Kier als vampierexecutive-in-maatpak doet nog even voor hoe je ontzetting speelt." Telegraaf (Eric Koch): "Onder de noemer amusement presenteert regisseur Stephen Norrington anderhalf uur lang samengebalde agressie en sadisme. Uw vermaak?" Volkskrant (Ronald Ockhuysen): "Maar wat hebben effecten voor zin als het scenario niks meer is dan een lege huls?"

Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Telegraaf
de Volkskrant

DE KINDEREN VAN DE GLASBLAZER (Glasblasarns barn) van Anders Grönros. Met Lena Granhagen en Stellan Skarsgard. Donker sprookje. NRC (Dana Linssen): "Een groter verschil tussen de Hollandse poldernuchterheid van Madelief en de beladen en zwaarmoedige Scandinavische atmosfeer van De kinderen van de glasblazer is haast niet denkbaar."

Internet Movie Database
NRC Handelsblad

TASTE OF CHERRY (Ta'm e guillass) van Abbas Kiarostami. Met Homayoun Ershadie en Abdolhossein Bagheri. Iraanse man probeert hulp te krijgen voor zijn geplande zelfmoord. NRC (Gerwin Tamsma): "bovenal is Taste of Cherry een intieme, humane film." Volkskrant (Peter van Bueren): "Met minimale middelen geeft Kiarostami zijn eenvoudige gegeven vele lagen. Met een paar prachtige acteurs, in mooie en rake beelden, en met een geluidsband waarop ook veel gebeurt. Alle middelen die de filmkunst kent, worden gebruikt door een grootmeester, die vooral ook weet wat timing is."

Internet Movie Database
NRC Handelsblad
de Volkskrant
de Filmkrant

THE TRUMAN SHOW van Peter Weir. Met Jim Carrey, Ed Harris en Laura Linney. Man ontdekt dat hij al zijn hele leven hoofdpersoon van een soap is. NRC (Dana Linssen): "Want zelfs al kunnen we ons maar in beperkte mate met Truman identificeren, het belang van de toeschouwer bij een happy end is groter dan bij een ontnuchterend demasqué van Trumans bestaan. Dat Weir erin slaagt om desondanks beide te doen, op een lichte en open manier, [...], is briljant." Telegraaf (Eric Koch): " Satirische elementen ten aanzien van tv-maken en -consumeren worden verbonden met algemeen menselijke filosofieën in een alleraardigste film. Iets meer mysterie [...] zou 'The Truman Show' nog extra glans hebben gegeven." Volkskrant (Peter Ockhuysen): "De jubelstemming waarmee het werk van regisseur Peter Weir al is omgeven voordat hij in de bioscopen draait - hoezo invloed van media? - is begrijpelijk maar overdreven. Begrijpelijk omdat het zelden voorkomt dat een commerciële film meer doet dan behagen. En overdreven omdat The Truman Show niet zoveel méér doet dan dat."

Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Telegraaf
de Volkskrant
de Filmkrant
Film is slechts licht in de duisternis

[Ga naar de vorige filmrubriek]


 Indexen: [de laatste 25] [op titel] [op regisseur] [op cijfer]

Wat schreven de kranten: [premieres van de laatste zes weken] [in 2000] [in 1999]

[links] [verzendlijst] [wie-wat-hoe-waarom] [gastenboek] [weblog]

© Jan-Willem Swane (jswane@xs4all.nl)

zondag, 27 augustus 2000

[Nedstat]