Filmrubriek I-nieuws 20 maart 1999

 Indexen: [de laatste 25] [op titel] [op regisseur] [op cijfer]

Wat schreven de kranten: [premieres van de laatste zes weken] [in 2000] [in 1999]

[links] [verzendlijst] [wie-wat-hoe-waarom] [gastenboek] [weblog]


FILMNIEUWS

> De premières van 18 maart 1999

KLEIN VOOR ALTIJD van Barbara den Uyl. Documentaire over kleine mensen.
NRC (Hans Beerekamp): "De vormgeving van Klein voor altijd onderscheidt zich zelden of nooit van een gewoon televisieprogramma, en een uitbreng in de bioscoop lijkt dan ook nauwelijks zinvol." Volkskrant: "Bijzonder, of ontroerend wil Klein voor altijd echter niet worden. Den Uyl, die in haar film de lilliputters een feestje laat bouwen, is te voorzichtig, te begripvol."
In Amsterdam.

NRC Handelsblad
de Volkskrant

LITTLE VOICE van Mark Herman. Met Jane Horrocks, Brenda Blethyn, Michael Caine en Ewan McGregor. Zeer timide meisje blijkt geweldig te kunnen zingen.
NRC (Hans Beerekamp): "Het verhaal [...] mag dan weinig subtiel verfilmd zijn door de jonge regisseur Mark Herman, er zitten een paar onsterfelijke momenten in." Telegraaf (Dick van den Heuvel): "'Little voice' is een lieve schelmenroman, met een romantische blik op de zelfkant van deze samenleving. Geen sociaal portret, nee... gewoon amusement met een rouwrandje. Heerlijk!" Volkskrant: "Horrocks kreeg een Golden Globe-nominatie voor haar imitaties, Caine won een Globe voor zijn geschmier, en Blethyn verdiende zelfs haar tweede Oscarnominatie (na Secrets and Lies) met haar hysterische moederrol. Maar de acteurs zijn ongeleide projectielen in een film die richting mist."

Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Telegraaf
de Volkskrant

LOVE IS THE DEVIL van John Maybury. Met Derek Jacobi. Biopic over de excentrieke schilder Francis Bacon.
Telegraaf (Eric Koch): "Vervreemdende beelden illustreren het verwrongen gevoelsleven van Francis Bacon en waar beelden tekortschieten, vult Derek Jacobi als Bacon het filmportret met welsprekende monologen aan. Als Bacon geen schilder was geworden, had hij een uitnemend literator geweest, suggereert Maybury in zijn boeiende film." Volkskrant: "Love is the Devil is een fascinerende film met een grote visuele kracht. Regisseur John Maybury gebruikt de rechtlijnige geschiedenis over de ongelijkwaardige liefde tussen Bacon en diens vriend George Dyer als een middel om Bacons universum tot leven te wekken."

Officiële site
Internet Movie Database
Telegraaf
de Volkskrant

RUSH HOUR van Brett Ratner. Met Jackie Chan. Om het verhaal gaat het niet, wel om Azie's grootste actiefilmheld Chan.
NRC (Dana Linssen): "Zijn tegenspeler Chris Tucker [...] valt ondanks zijn verbale mitrailleurvuur in het niet bij de dansante karateslagen waarmee Chan zijn tegenstanders weet te vloeren." Telegraaf (Marco Weijers): "Dat hij het Engels nauwelijks machtig is, vormt daarbij geen beletsel. Chans razendsnelle lichaamstaal spreekt boekdelen en ook zijn zelfverklaarde helden Buster Keaton en Harold Lloyd moesten het in het tijdperk van de stomme film immers zonder stem doen. " Volkskrant: "En Chan is fenomenaal, een echte filmheld met zijn onverbeterlijke trucs en grappige invallen. De knipoog is zijn sterkste wapen om alle geweld tot spel te maken en zijn circusstunts zijn een lust voor het oog. De langdradigheid van het verhaal neem je op de koop toe, als een ritueel dat Chan de vrijheid geeft er lekker op los te improviseren."

Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Telegraaf
de Volkskrant

[Ga naar de vorige filmrubriek]


 Indexen: [de laatste 25] [op titel] [op regisseur] [op cijfer]

Wat schreven de kranten: [premieres van de laatste zes weken] [in 2000] [in 1999]

[links] [verzendlijst] [wie-wat-hoe-waarom] [gastenboek] [weblog]

© Jan-Willem Swane (jswane@xs4all.nl)

zondag, 27 augustus 2000

[Nedstat]