Filmrubriek I-nieuws 23 januari 1999

 Indexen: [de laatste 25] [op titel] [op regisseur] [op cijfer]

Wat schreven de kranten: [premieres van de laatste zes weken] [in 2000] [in 1999]

[links] [verzendlijst] [wie-wat-hoe-waarom] [gastenboek] [weblog]


FILMNIEUWS

> International Film Festival Rotterdam

Woensdag 27 januari begint de 28ste editie van Nederlands drukst bezochte culturele festijn: het International Film Festival Rotterdam. Tot en met zaterdag 6 februari zijn er honderden films te zien, van uiterst obscuur en experimenteel tot de betere Hollywoodfilms. Zoals gebruikelijk is er veel aandacht voor de Aziatische cinema. Zeker voor wie dicht bij huis alleen maar de grote kaskrakers kan zien is het festival de manier om de schade al bij voorbaat in te halen. Op de website is de hele catalogus en het 'spoorboekje' te vinden.
Overigens is het festival er ook debet aan dat de komende twee weken geen première-overzicht in I-Nieuws zal verschijnen. Geen tijd.

http://www.iffrotterdam.nl/

---

> De premières van 21 januari 1999

THE HOUSE van Sharunas Bartas. Met Francisco Nascimento en Valeria Bruno-Tedeschi. Zeer hermetische film over landhuis vol vreemde figuren.
NRC (Bianca Stigter): "Bartas heeft met zijn nieuwe film filmfestivalkitsch gemaakt." Volkskrant (Peter van Bueren): "Bartas meent dat de kijker zelf moet invullen wat hij te berde brengt. Zelf trekt hij zich steeds verder terug. Wat sommigen tot leegte en maniërisme verklaren, zou je net zo goed kunnen benoemen als het toppunt van een regisseur die zijn eigen universum steeds verder uitholt door alle concreetheid weg te wissen."

Internet Movie Database
NRC Handelsblad
de Volkskrant
de Filmkrant

MEN WITH GUNS van John Sayles. Met Federico Luppi. Arts kijkt in de binnenlanden van een latijnsamerikaans land wat er van zijn idealen gekomen is.
NRC (Joyce Roodnat): "Men with Guns is een voorbeeld van Sayles' gedetailleerde filmvertelkunst. Een enkel gebaar, een vage beweging of een stembuiging zijn hem genoeg om een wereld aan te geven." Volkskrant (Peter van Bueren): "in het begin een wat gammele en ongemakkelijke film [...], maar naarmate hij vordert word je erin opgezogen en wanneer hij uit is, heb je een ongewoon avontuur beleefd, zonder gestorven te zijn."

Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
de Volkskrant
de Filmkrant

THE SIEGE van Edward Zwick. Met Denzel Washington, Annette Bening en Bruce Willis. Terrorisme in New York leidt tot islamangst.
NRC (Hans Beerekamp): "Zijn film is een prikkelend curiosum, dat struikelt over iets te veel ongeloofwaardigheden en een bij voorbaat tot mislukken gedoemde poging om kool en geit te sparen." Telegraaf (Dick van den Heuvel): "En toch grijpt de film je bij de kladden. Omdat er in de kern WEL iets klopt. Omdat het je laat zien waar een samenleving zich toe kan laten leiden, als het op een dag de tolerantie vergeet en in de ban raakt van terreur en geweld."

Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Telegraaf

TWILIGHT van Robert Benton. Met Paul Newman, Susan Sarandon en Gene Hackman. Bejaarde prive-detective krijgt van gechanteerde vriend nog een klus.
NRC (Hans Beerekamp): "Ook Twilight is vooral een aangename ervaring, goed voor een glimlach en een grijns, en geen film die lang in de herinnering blijft. Het is mooi dat zulke films nog gemaakt worden in Hollywood, entertainment op redelijk hoog niveau met meer smaak dan pretentie." Telegraaf (Eric Koch): "De elementen van de film noir versterken het gevoel van melancholie in 'Twilight' en het blijft een genoegen om de drie Oscarwinnaars Newman, Hackman en Sarandon aan het werk te zien. Jammer dat het wat sleetse verhaal hun talent onvoldoende recht kan doen." Volkskrant (Jan Pieter Ekker): "Het verhaal over liefde, geld, verleiding en afpersing heeft weinig om het lijf en gevaarlijke stunts en spectaculaire effecten ontbreken. Twilight wordt gemaakt door Newman, Sarandon en Hackman - drie Oscar-winnende acteurs in één film."

Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Telegraaf
de Volkskrant

[Ga naar de vorige filmrubriek]


 Indexen: [de laatste 25] [op titel] [op regisseur] [op cijfer]

Wat schreven de kranten: [premieres van de laatste zes weken] [in 2000] [in 1999]

[links] [verzendlijst] [wie-wat-hoe-waarom] [gastenboek] [weblog]

© Jan-Willem Swane (jswane@xs4all.nl)

zondag, 27 augustus 2000

[Nedstat]