Filmrubriek I-nieuws 9 januari 1999

 Indexen: [de laatste 25] [op titel] [op regisseur] [op cijfer]

Wat schreven de kranten: [premieres van de laatste zes weken] [in 2000] [in 1999]

[links] [verzendlijst] [wie-wat-hoe-waarom] [gastenboek] [weblog]


FILMNIEUWS


> De premières van 7 januari 1999

ANTZ van Eric Darnell en Tim Johnson. Met de stemmen van Woody Allen, Dan Aykroyd, Sharon Stone en Sylvester Stallone. Computeranimatie over mieren die zichzelf zoeken.
NRC (Antoinette Polak): "zoals er trouwens op de hele cast niet dát valt aan te merken. Klachten richten zich vooral op het feit dat computeranimatie eigenlijk nog in de kinderschoenen staat. De plastic aanblik, die Toy Story goed van pas kwam omdat de film toch over modern speelgoed ging, is dodelijk voor de mieren, zelfs al weten we dat uniformiteit hier geboden is." Telegraaf (Eric Koch): "Want hoe bewonderenswaardig de computer-animators de personages en hun omgeving ook tot leven brengen, interessanter (en geestiger) zijn de typisch menselijke stemmingen, dromen, kleinzieligheden, ambities, opofferingsgezindheid en heldendom." Volkskrant (Ronald Ockhuysen): "De dartele dialogen en technische hoogstandjes maken deze productie tot een onderhoudende, originele film, maar er schort ook iets aan. De wens om volwassen animatie te maken, mondt uit in een onnodig wijdlopig plot."

Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Telegraaf
de Volkskrant
de Filmkrant

ENEMY OF THE STATE van Tony Scott. Met Will Smith, Gene Hackman en Jon Voight. Overheid zet alle technische middelen in om een onschuldige te achtervolgen.
NRC (Antoinette Polak): "Het is een formulefilm, ritmisch gemonteerd, dat wel, maar het paranoia-genre wordt voornamelijk aangewend voor gedachteloos entertainment, en amper voor het langzaam wurgende besef van overheidscontrole, dat in de dagen van Watergate voor zulke enerverende thrillers zorgde." Telegraaf: "'The enemy of the state', dat intelligenter en intrigerender dan indertijd 'The Net' (met Sandra Bullock) het gegeven van het gevaar van een alziende overheid uitwerkt" Volkskrant (Jan Pieter Ekker): "Enemy of the State is degelijk recht-toe-recht-aan amusement, dat nergens verrast omdat Scott wel erg goed naar The Fugitive van Andrew Davis en de shoot-out van zijn eigen True Romance heeft gekeken."

Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Telegraaf
de Volkskrant

IN THE COMPANY OF MEN van Neil LaBute. Met Aaron Eckhart, Matt Malloy en Stacy Edwards. Twee zakenmannen spelen vuil spel met een vrouw.
NRC (Bianca Stigter): "In the Company of Men wil graag een film zijn waarover in het café nog lang wordt nagepraat. Een film waarover vrouwen dan andere dingen zeggen dan mannen. In Amerika schijnt dat te zijn gebeurd. Laat iedereen hier alsjeblieft haar mond houden." Telegraaf (Dick van den Heuvel): "je verlaat de zaal met een misselijk gevoel, en dat kan toch niet echt de bedoeling zijn geweest van de filmmaker" Volkskrant (Ronald Ockhuysen): "Labute brengt de bioscoopbezoeker voorbij de grens tussen eerzucht en machtswellust, en geeft een rondleiding op een plek waar mensen leugens tot hun schuilplaats maken. Daarmee raakt de regisseur niet het hard of het oog, maar het wel hoofd."

Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Telegraaf
de Volkskrant
de Filmkrant

LIEFDE EN GELUK van Minne Kavoulis Met Anne Cavadino en Sebastiaan Labrie. Vrouw zoekt duistere passie.
NRC (Hans Beerekamp): "Het axioma in de Nederlandse filmwereld dat alles wat gemaakt is ook vertoond moet worden, lijkt iedereen blij te maken behalve het publiek. Een gezonde filmcultuur is daarentegen eerder gebaat bij het aanbrengen van ondergrenzen, ergens in de verste diepte van Kavoulis' gefröbel." Volkskrant (Peter van Bueren): "Op drie, vier sfeervolle momenten na, is het helemaal niets."

NRC Handelsblad
de Volkskrant
de Filmkrant

MADE IN HONGKONG van Fruit Chan. Met Sam Lee en Neiky Yim. Jongen stort zich, pessimistisch over de machtsovername in Hongkong, in de onderwereld.
NRC (Raymond van den Boogaard): "Made in Hong Kong heeft meer te bieden dan reflectie over de jongste geschiedenis van Hongkong: poëzie, want het zijn twee bebloede brieven van een meisje dat zelfmoord heeft gepleegd, die de handeling in gang zetten; en sociale schildering" Volkskrant (Ronald Ockhuysen): "de film [is] te vlak om indruk te maken."

Internet Movie Database
de Volkskrant
NRC Handelsblad
de Filmkrant

THE MIGHTY van Peter Chelsom. Met Elden Henson, Kieran Culkin, Sharon Stone en Gene Rowlands. Een jongen die veel te groot is voor zijn leeftijd en zijn schriele en doodzieke buurjongetje weten samen de boze buitenwereld te doorstaan.
NRC (Hans Beerekamp): "De voor de hand liggende conclusie dat een eigenzinnig filmauteur zich weer eens heeft laten opslokken door het Hollywoodmonster is echter voorbarig. Gedisciplineerd door de beperkingen van zo'n film volgens de standaardformule komt Chelsoms talent voor het eerst pas goed tot zijn recht." Telegraaf (Eric Koch): "Dat de emoties in de film van Peter Chelson wel erg nadrukkelijk op zijn Amerikaans worden gestuurd maakt 'The Mighty' voor volwassenen moeilijk te verteren. Maar de jonge kijkers zullen die bezwaren tijdens de inspirerende avonturen van de twee onverwachte helden waarschijnlijk ruimhartig door de vingers willen zien." Volkskrant (Peter van Bueren): "Wat een boeiende, fantasierijke jongensfilm had kunnen zijn, wordt niet meer dan een niet echt uit de verf komende morele vertelling met enkele mooie momenten, ook nog eens storend aangedikt door romantische muziek. Zonde."

Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Telegraafl
de Volkskrant

[Ga naar de vorige filmrubriek]


 Indexen: [de laatste 25] [op titel] [op regisseur] [op cijfer]

Wat schreven de kranten: [premieres van de laatste zes weken] [in 2000] [in 1999]

[links] [verzendlijst] [wie-wat-hoe-waarom] [gastenboek] [weblog]

© Jan-Willem Swane (jswane@xs4all.nl)

zondag, 27 augustus 2000

[Nedstat]