FILMNIEUWS
DE BLAUWE TREIN (La freccia azzura) van Eno d'Alò. Italiaans tekenfilm over cadeautjes die maar niet op de plek van bestemming willen komen.
NRC (Hans Beerekamp): "De blauwe trein [...] richt zich vooral op jonge kinderen. Verhaal, tempo en vormgeving zijn overzichtelijk en eenvoudig, om niet te zeggen sloom en ouderwets voor kinderen die grover geschut gewend zijn." Telegraaf (Eric Koch): "In zijn vertederende simpelheid zorgt 'De blauwe trein' (voor de jeugd vanaf 4 jaar) voor een lief alternatief voor tekengeweld van Disney en Dreamworks."
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Telegraaf
Filmkrant
THE MASK OF ZORRO van Martin Campbell. Met Antonio Banderas, Anthony Hopkins en Catherine Zeta Jones. Eindelijk weer een film over deze gemaskerde held.
NRC (Mariska Graveland): "De grootste kracht ontleent de film aan het bespelen van een eeuwenoude menselijke behoefte: we willen graag kijken naar iemand die goed in zijn vel zit, in de hoop dat wij ons kunnen warmen aan zijn zonnestralen." Telegraaf: "Met een zegevierende combinatie van atletisch vermogen en kwajongensachtige charme presenteert Antonio Banderas zich als eerste spaanse Hollywoodheld in 'The Mask of Zorro'." Volkskrant (Jan Pieter Ekker): "Banderas en Hopkins [hebben] zichtbaar plezier in de verkleedpartijen. Dát maakt de film tot prettig kijkvoer, niet het rommellige verhaaltje dat langs geijkte paden voert."
Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Telegraaf
de Volkskrant
Film is slechts licht in de duisternis
THE PRINCE OF EGYPT van Brenda Chapman, Steve Hickner en Simon Wells. Tekenfilm over de uittocht uit Egypte van Mozes en de joden. De wraak van Jeffrey Katzenberg op z'n oude werkgever Disney.
NRC (Hans Beerekamp): "Inderdaad is The Prince of Egypt een bewonderenswaardige prestatie: een lange tekenfilm van het niveau dat Disney sinds The Lion King (Katzenbergs laatste project bij Disney) niet meer heeft gehaald, met indrukwekkende trucages en een schitterende vormgeving." Telegraaf (Marco Weijers): "De manier waarop de Egyptische architectuur met piramides, tempels en sfinxen in beeld is gebracht is prachtig, terwijl de film barst van de dynamische scènes vol gruwelijke wonderen en kleurrijke visioenen." Volkskrant (Ronald Ockhuysen): "DreamWorks SKG mag trots zijn op deze animatiefilm voor volwassenen. Het is alleen jammer dat zij zijn vergeten hoe heerlijk volwassenen het vinden als het kind in hen soms wordt aangesproken."
Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Telegraaf
de Volkskrant
de Filmkrant
RINGMASTER van Neil Abramson. Met Jerry Springer. Docudrama achter de schermen van de Jerry Springer Show.
NRC (Hans Beerekamp): "Misselijkmakend is vooral het verhulde moralisme van de formule." Telegraaf (Dick van den Heuvel): "De film is zo erbarmelijk slecht dat er eigenlijk een bijsluiter bij zou moeten. Ik heb dan ook besloten om waakhonden te zetten bij elke bioscoop waar dit prul draait. Mocht ik u betrappen op een bezoek, zorg ik er hoogstpersoonlijk voor dat u nooit meer een film ziet die ik wel mooi vind." Volkskrant (Jan Pieter Ekker): "Als binnenkort de lijstjes met slechtste films van het jaar gemaakt worden, gooit Ringmaster - een vehikel rond de Amekaanse praatprogrammapresentator Jerry Springer - hoge ogen."
Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Telegraaf
de Volkskrant
SHALL WE DANCE? van Masayuki Suo. Met Koji Yakusho en Tamiyo Kusakari. Japanse boekhouder stort zich op wat in Japan zeer verwerpelijk is: stijldansen.
NRC (Antoinette Polak): "[...] wij zien vooral een film die merkwaardig ouderwets is vormgegeven - type jaren '50 -, die een gevoel voor slapstick demonstreert dat niet het onze is en zonder één enkele verrassing blijft voortborduren op het uit de pas lopen van de hoofdpersoon." Telegraaf (Dick van den Heuvel): "[De acteurs] zorgen er voor dat 'Shall we dance' je hart steelt en je bijna prikkelt om die aloude quickstep weer eens op te pakken." Volkskrant (Jan Pieter Ekker): "Shall we dance? Is een charmante komedie over de geneugten van het ballroomdansen. De film is lang (bijna twee uur) voor zo'n klein onderwerp, maar gaat door de lichtvoetigheid niet vervelen."
Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Telegraaf
de Volkskrant
de Filmkrant
WHAT DREAMS MAY COME van Vincent Ward. Met Robin Williams, Cuba Gooding Jr. en Annabella Sciorra. Film over het hiernamaals met een hoog new age gehalte.
NRC (Hans Beerekamp): "What Dreams May Come stelt de logica voortdurend op de proef, niet alleen in het basisuitgangspunt, maar ook door het steeds introduceren van nieuwe regels, waaraan het leven aan gene zijde lijkt te moeten beantwoorden. Het is echter ook een film met onverwachte kwaliteiten en een forse dosis moed." Telegraaf (Eric Koch): "Bij die visuele en intellectuele kwaliteit van Ward's romantische vertelling blijft het emotionele effect wat achter." Volkskrant (Jan Pieter Ekker): "Dit soort diepe wijsheden en de allesverzengende muziek van Michael Kamen vermorzelen het enige geslaagde aan What Dreams May Come; de special effects."
Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Telegraaf
de Volkskrantl
[Ga naar de vorige filmrubriek]
|
| | |
| | |
| Indexen: [de laatste 25] [op titel] [op regisseur] [op cijfer]
Wat schreven de kranten: [premieres van de laatste zes weken] [in 2000] [in 1999]
[links] [verzendlijst] [wie-wat-hoe-waarom] [gastenboek] [weblog] | |
| | |
| © Jan-Willem Swane (jswane@xs4all.nl)
zondag, 27 augustus 2000 | |
|