Filmrubriek I-nieuws 24 oktober 1998

 Indexen: [de laatste 25] [op titel] [op regisseur] [op cijfer]

Wat schreven de kranten: [premieres van de laatste zes weken] [in 2000] [in 1999]

[links] [verzendlijst] [wie-wat-hoe-waarom] [gastenboek] [weblog]


FILMNIEUWS

> De premières van 22 oktober 1998

ELIZABETH van Shekhar Kapur. Met Cate Blanchett, Geoffrey Rush, Richard Attenborough en Christopher Eccleston. Hoe Elizabeth I van schriel meisje koningin werd. NRC (Dana Linssen): "Elizabeth doet nergens een poging om z'n universele thematieken van list en bedrog, vertrouwen en verraad, idealisme en waardigheid in een ander perspectief te zien dan dat van de jaren rond 1550. Dat zou je teleurstellend kunnen vinden, waardoor de overdonderende vorm van de film opeens als klatergoud aandoet." Telegraaf (Eric Koch): "Dat verhaal van geestelijke groei (knap uitgebeeld door Cate Blanchett) laat regisseur Kapur ontrollen als een pakkende thriller. Een mooie cast met gebeeldhouwde koppen voert hij op als fysieke illustratie van die grimmige tijd." Volkskrant (Ronald Ockhuysen): "Het uiterlijk vertoon en de acteerprestaties ten spijt is Elizabeth een teleurstellende film. De bravoure is groot. Weinig beklijft."

Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Telegraaf
de Volkskrant

THE JAMES GANG van Mike Barker. Met Helen McCrory en John Hannah. Schotse familie gaat door de nood gedwongen op dievenpad. NRC (Hans Beerekamp): "Een onaardige film is The James Gang niet, maar beklijven doet het effect evenmin. Veel meer dan een sociaal-realistische televisiefilm zat er misschien gewoon niet in het scenariomateriaal." Telegraaf (Dick van den Heuvel): "'The James Gang' is vooral een sympathiek en zelfs lichtvoetige film zonder dat een en ander voorbij gaat aan ware maatschappijkritiek. Die combinatie maakt Barkers debuut tot een aangename en kostbare filmverrassing." Volkskrant (Ronald Ockhuysen): "Behalve een road movie is The James Gang een sociaal drama, een liefdesverhaal, een relatiedrama en een satire. Die mengeling maakt het verhaal over de opstandige moeder in de eerste plaats tot een botsing van stijlen."

Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Telegraaf
de Volkskrant
de Filmkrant

LIAR. THE IDEAL SUSPECT van Jonas en Joshya Pate. Met Tim Roth en Chriss Penn. Er is een vrouw vermoord en de leugendetector doet rare dingen. NRC (Dana Linssen): "Dat de film bij vlagen ronduit slaapverwekkend is, terwijl hij op andere momenten juist wel die aangename adrenalinestoot door je bloedvaten pompt komt doordat de filmmakers niet in dat claustrofobische politiekantoortje durfden te blijven. Er moesten film noir-achtige flashbacks worden ingelast vol feestjes en fatale vrouwen." Telegraaf (Eric Koch): "De schakelingen tussen het psychologische kat- en muisspel in de ondervragingsruimte en de verschillende stukjes uit de moordpuzzel leveren lange tijd een intrigerende en spannende film op, die uit de bocht vliegt als Roth een onverwachte troefkaart uit zijn mouw tovert."

Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Telegraaf
de Filmkrant

2 MINUTEN STILTE AUB van Heddy Honigmann. Met Netty Rosenfeld en Anna Enquist. Documentaire over de jaarlijkse dodenherdenking. NRC (Hans Beerekamp): "Ik was minstens zo geroerd door Honigmanns Hollands panorama van onmacht, zwijgzaamheid en wezenlijke goedhartigheid als door haar buitenlandse documentaires. Het past bij de landsaard dat zo'n film door veel Nederlanders niet begrepen wordt." Telegraaf (Henk ten Berge): "Er wordt niet alleen maar geinterviewd; er wordt ook uitgebeeld en Honigmann komt heel dicht bij de zeer persoonlijke gedachten van haar personages. Zij bereikt ermee dat de kijker lang bezig blijft met "2 minuten stilte a.u.b.""

Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Telegraaf

WITMAN FIÚK (De jongens Witman) van János Szász. Met Alpár Fogarasi, Szabolcs Gergely en Maia Morgenstern. Twee Hongaarse broers verwerken de dood van hun vader op een gruwelijke wijze. NRC (Dana Linssen): "Szász is een afstandelijke observator. In zijn berekenende kadreringen en esthetiek net zo koel als de moeder van de jongens." Telegraaf (Dick van den Heuvel): "Ook al zijn er wel wat vrolijke momenten in 'Witman Fiuk'; ze zijn nooit ontdaan van gewicht en lading die hoort bij zware melancholie."

Officiële site
Internet Movie Database
NRC Handelsblad
Telegraaf
de Filmkrant
Film is slechts licht in de duisternis

[Ga naar de vorige filmrubriek]


 Indexen: [de laatste 25] [op titel] [op regisseur] [op cijfer]

Wat schreven de kranten: [premieres van de laatste zes weken] [in 2000] [in 1999]

[links] [verzendlijst] [wie-wat-hoe-waarom] [gastenboek] [weblog]

© Jan-Willem Swane (jswane@xs4all.nl)

zondag, 27 augustus 2000

[Nedstat]