Filmrubriek I-nieuws 3 oktober 1998

 Indexen: [de laatste 25] [op titel] [op regisseur] [op cijfer]

Wat schreven de kranten: [premieres van de laatste zes weken] [in 2000] [in 1999]

[links] [verzendlijst] [wie-wat-hoe-waarom] [gastenboek] [weblog]


FILMNIEUWS

> De premières van 1 oktober 1998

GODZILLA van Roland Emmerich. Klassiek Japans monster walst New York plat. Met Matthew Broderick en Jean Reno. NRC (Dana Linssen): "Verder is Godzilla een tamelijk voorspelbare film, die iedereen net niet geeft wat hij ervan verwachtte." Telegraaf (Dick van den Heuvel): "Goed, qua special effects valt er niet veel op aan te merken, hoewel het uiteindelijke monster wel erg veel lijkt op de T-Rex uit 'Jurassic Park'. Het verhaal daarentegen is bij tijd en wijle volstrekt ongeloofwaardig en soms kun je zelfs met de beste bedoelingen je lachen niet inhouden over de onzin die de filmmakers voor ons verzonnen hebben." Volkskrant (Ronald Ockhuysen): "Emmerich en producent Dean Devlin stapelen effect op effect. Een fundament - een verhaal dat de kijker een identificatiepunt of referentiekader aanreikt - ontbreekt echter. De rollen met meer dan enkele bijzinnen tekst - vier in getal - zijn vlakker dan die in een commercial over wasmiddelen." In 95 theaters.

Official site
Internet Movie Database
de Volkskrant
Telegraaf
NRC Handelsblad

ORBIS PICTUS van Martin Sulík. Met Dorotka Nvotová. Van de regisseur van 'The Garden' over een zestienjarig meisje dat door Slowakije trekt. NRC (Dana Linssen): "Met iets meer filosofische moed had Sulik een intrigerende film kunnen maken... In de tombola van vrijblijvende symbolen die hij nu presenteert heeft alles de waarde van troostprijs gekregen." Volkskrant (Ronald Ockhuysen): "Het resultaat is een lint van rijke scènes, eindigend aan het einde van de wereld, waar een oude herder geen idee zegt te hebben waar hij leeft en wat er ginds achter de heuvel te vinden is." In Amsterdam, Den Haag en Utrecht.

Internet Movie Database
de Volkskrant
NRC Handelsblad

TAXI van Gérard Pirès. Met Samy Nacéri en Frédéric Diefenthal. Franse achtervolgingsfilm waarin de Duitse bolides natuurlijk verslagen worden. NRC (Hans Beerekamp): "De door Luc Besson (The Fifth Element) geschreven en geproduceerde film heeft een scenario van niks, met obligate bijrolletjes voor vergeefs naar de mannen van staal smachtende pitspoezen en stereotiepe rolletjes van zich superieur wanende Duitsers, maar de ronkende motoren en piepende banden liegen er niet om." Telegraaf (Eric Koch): "Iets Frans in de bioscoop is een welkome afwisseling, maar maken ze in Frankrijk tegenwoordig alleen bulderwerk als 'Taxi' en 'Les Visiteurs'? Graag weer eens iets subtielers!" Volkskrant (Ronald Ockhuysen): "Pirès' comeback is een leuk partijtje geworden voor wie houdt van snelle auto's, zonovergoten dagen, gestaag dreunende muziek en ongecompliceerd vermaak." In 11 theaters.

Internet Movie Database
de Volkskrant
Telegraaf
NRC Handelsblad

HET 14E KIPPETJE van Hany Abu-Assad. Met Antonie Kamerling, Thekla Reuten, Dirk Zeelenberg, Peter Paul Muller en Kasper van Kooten. Bruidspaar raakt letterlijk en figuurlijk de weg kwijt. NRC (Hans Beerekamp): "Na de eerste vertoningen in het Nederlands Filmfestival bleek de waardering voor Het 14e kippetje van de Nederlandse Palestijn Hany Abu-Assad (37) naar een origineel scenario van Arnon Grunberg (27) omgekeerd evenredig met de leeftijd van de kijker." Telegraaf (Eric Koch): "Het is alsof de openingsfilm van het achttiende Nederlands Filmfestival een samenvatting wil zijn van alles wat er in de afgelopen decennia aan veel vaderlandse films heeft gemankeerd. nadrukkelijk vrijmoedige conversatie en het traditioneel veelvuldige 'godverdomme' proberen weer eens vergeefs een vlot sfeertje op te roepen en acteren en regie zijn hun ouderwets Hollandse houterigheid bijna vertederend." Volkskrant (Peter van Bueren): "Het was een film om naar uit te zien, maar als Het 14e kippetje norm is voor wat ons aan Nederlandse film te wachten staat, past slechts een zucht." In 14 theaters.

Official site
Internet Movie Database
de Volkskrant
Telegraaf
NRC Handelsblad
Film is slechts licht in de duisternis

[Ga naar de vorige filmrubriek]


 Indexen: [de laatste 25] [op titel] [op regisseur] [op cijfer]

Wat schreven de kranten: [premieres van de laatste zes weken] [in 2000] [in 1999]

[links] [verzendlijst] [wie-wat-hoe-waarom] [gastenboek] [weblog]

© Jan-Willem Swane (jswane@xs4all.nl voor alle reacties)

zondag, 27 augustus 2000

[Nedstat]